diumenge, 24 d’abril de 2011

PA DE SANT JORDI

Abans de marxar de vacances de Setmana Santa la meva companya Fina, em va fer arribar unes receptes del Pa de Sant Jordi, perquè m'animés a fer-ho. És la primera vegada que faig pa i aprofitant que ahir va ser la Diada de Sant Jordi, he volgut provar de fer-ho. Estic molt contenta del resultat, encara que no m'han sortit diferenciades les barres de l'escut de Catalunya, tal com deia la recepta. Després de provar-ho segurament ho repetiré més vegades però faré panets de pipes, nous, sobrassada i formatge.


Ingredients Peu o Esponja:
  • 50 gr de farina normal
  • 50 gr de farina de força
  • 35 gr de llevat fresc o de forner
  • 75 cc d'aigua
Preparació:

Per començar desfer el llevat en l'aigua. Posar la farina en un bol i afegir la barreja de llevat i l'aigua i pastar uns minuts, tapar i deixar fermentar uns 20 minuts, ha d'estar en un lloc sense corrents (jo ho fico dins el forn, aquest fred o dins el microones).

Ingredients de la Massa:
  • 200 gr de farina normal
  • 200 gr de farina de força
  • 225 cc d'aigua
  • 1 cullerada de mel
  • 9 gr de sal
  • 2 cullerades d'oli
  • 100 gr de formatge ratllat emmental
  • 100 gr de sobrassada
  • 70 gr de pipes pelades
Preparació:

En un bol afegir tots els ingredients de la massa, excepte el formatge, la sobrassada i les pipes. Amalgamar-los i agregar-hi el peu fermentat, pastar a mà fins que la massa sigui fina i elàstica.
De la massa, retirar 250 gr i afegir les pipes i pastar uns minuts més i així les pipes queden ben incorporades.
La resta de la massa l'hem de dividir en dues parts, però una d'elles ha de tenir 100 gr més que l'altre que serà on barrejarem el formatge i repetirem la mateixa operació que amb les pipes. Quan ja la tinguem pastada la dividim en 5 parts iguals i de cada part fem un cilindre i els reservem.
Barrejarem la sobrassada en la massa restant i pastarem uns minuts, després la dividim en 4 parts iguals i fem cilindres igual que abans.
Els cilindres seran d'un pam de llarg aproximadament i els aplanarem una mica.
Estirarem el pa de pipes formant un rectangle i al damunt sobreposarem les barres un damunt de l'altre començant i acabant pel cilindre de formatge i les pintarem amb aigua perquè s'enganxin i l'embolicarem amb el pa de pipes. Ho posarem damunt paper de forn i deixarem que fermenti (en el meu cas dins el forn) fins que augmenti el doble del seu volum.
Després enfornar a 200º uns 35 minuts amb un recipient d'aigua a dins.

divendres, 22 d’abril de 2011

BUNYOLS DE L'EMPORDÀ

Després d'una llarga aturada torno a estar aquí,no sé si ho faré amb la freqüència que voldria però miraré d'anar publicant cosetes. I que millor que amb una recepta dolça? Doncs, anem per feina uns poso la recepta que he fet durant aquestes dates de quaresma, Els bunyols de l'Empordà.




Ingredients peu o pasta mare:

  • 30 gr de llevat fresc
  • 4 cullerades de llet tèbia
  • 75 gr de Farina de força

Ingredients Massa:

  1. 200g de farina normal
  2. 50 g de farina de força
  3. 1 culleradeta de sal
  4. 40 g de mantega fosa però freda
  5. 40cc d’anís dolç
  6. 1 ou
  7. 100 cc d’aigua
  8. 40 gr de sucre
  9. Ratlladura de llimona
  10. Una mica de matafaluga
  11. 1 cullerada de llet freda.

Preparació:

  1. Desfer el llevat en la llet, posar la farina en un bol, afegir el líquid preparat i pastar fins aconseguir una bola flonja. Tapar-la amb un drap i deixar-la reposar fins que dobli el seu volum. (amb la Thermomix: 15”. T0-v.4 i després 1,30”. T.0- v. Espiga)
  2. Preparar en un bol els ingredients de la massa menys la cullerada de llet i amalgamar-los, agregar-hi el peu fermentat i pastar a mà o amb la Thermomix, després incorporar la llet molt freda i seguir pastant fins que la massa sigui fina i elàstica. (amb la Thermomix: 15”. T0-v.6 i després 1,30”. T.0- v. Espiga, verificar textura i continuar 1,30”. T.0- v. Espiga, incorporar la llet 30”. T.0- v. Espiga).
  3. Posar la massa en un bol untar amb oli i deixar-la reposar 5 o 10 minuts tapada, després dividir-la en dues parts iguals. Formar uns cilindres de manera que al tallar-los ens surtin unes 26-28 peces. De cada peça fer unes bolets col·locar-les en una safata untada amb oli i deixar-les fermentar fins que augmentin el doble dels seu volum.
  4. Posar abundant oli en una paella, agafar cada bola amb els dits untats amb oli (per evitar que la massa s’enganxi a les nostres mans) i fer un forat en mig just al moment de posar-los dins la paella. Retirar quan estiguin daurats .
  5. Posar-los a sobre de paper absorbent i arrebossar-los amb sucre. Per acabar polvoritzar amb anís.