diumenge, 24 d’abril del 2011

PA DE SANT JORDI

Abans de marxar de vacances de Setmana Santa la meva companya Fina, em va fer arribar unes receptes del Pa de Sant Jordi, perquè m'animés a fer-ho. És la primera vegada que faig pa i aprofitant que ahir va ser la Diada de Sant Jordi, he volgut provar de fer-ho. Estic molt contenta del resultat, encara que no m'han sortit diferenciades les barres de l'escut de Catalunya, tal com deia la recepta. Després de provar-ho segurament ho repetiré més vegades però faré panets de pipes, nous, sobrassada i formatge.


Ingredients Peu o Esponja:
  • 50 gr de farina normal
  • 50 gr de farina de força
  • 35 gr de llevat fresc o de forner
  • 75 cc d'aigua
Preparació:

Per començar desfer el llevat en l'aigua. Posar la farina en un bol i afegir la barreja de llevat i l'aigua i pastar uns minuts, tapar i deixar fermentar uns 20 minuts, ha d'estar en un lloc sense corrents (jo ho fico dins el forn, aquest fred o dins el microones).

Ingredients de la Massa:
  • 200 gr de farina normal
  • 200 gr de farina de força
  • 225 cc d'aigua
  • 1 cullerada de mel
  • 9 gr de sal
  • 2 cullerades d'oli
  • 100 gr de formatge ratllat emmental
  • 100 gr de sobrassada
  • 70 gr de pipes pelades
Preparació:

En un bol afegir tots els ingredients de la massa, excepte el formatge, la sobrassada i les pipes. Amalgamar-los i agregar-hi el peu fermentat, pastar a mà fins que la massa sigui fina i elàstica.
De la massa, retirar 250 gr i afegir les pipes i pastar uns minuts més i així les pipes queden ben incorporades.
La resta de la massa l'hem de dividir en dues parts, però una d'elles ha de tenir 100 gr més que l'altre que serà on barrejarem el formatge i repetirem la mateixa operació que amb les pipes. Quan ja la tinguem pastada la dividim en 5 parts iguals i de cada part fem un cilindre i els reservem.
Barrejarem la sobrassada en la massa restant i pastarem uns minuts, després la dividim en 4 parts iguals i fem cilindres igual que abans.
Els cilindres seran d'un pam de llarg aproximadament i els aplanarem una mica.
Estirarem el pa de pipes formant un rectangle i al damunt sobreposarem les barres un damunt de l'altre començant i acabant pel cilindre de formatge i les pintarem amb aigua perquè s'enganxin i l'embolicarem amb el pa de pipes. Ho posarem damunt paper de forn i deixarem que fermenti (en el meu cas dins el forn) fins que augmenti el doble del seu volum.
Després enfornar a 200º uns 35 minuts amb un recipient d'aigua a dins.

8 comentaris:

Ester ha dit...

Jo també n'he fet un de pa de Sant Jordi per primer cop i m'ha agradat molt, de fet l'he anat repartint per a no menjar-me'l tot jo.
Una abraçada

Pebbles ha dit...

També he fet el mateix. Em va sortir una barra molt gran i si no arribo a regalar encara estaria menjant.

Anònim ha dit...

Nena, quina sorpresa!!! Ja veig que has fet els deures, i la veritat, he de dir, que amb nota molt alta. Quina bona pinta que té, es veu molt esponjós. Felicitats! M'agrada la idea dels panets, a veure si jo també m'animo a fer-los.
Una abraçada,
Fina Martínez

Francesc ha dit...

Oreto i jo el vam tastar a Barcelona justament el dia de sant Jordi. Aquell sí que tenia les quatre barres, però deu ser molt difícil que queden com cal. Com ho deuen fer? Salutacions

Cristina ha dit...

M´agrada molt el pa de St. Jordi però mai m´he atrevit a fer-ne.

Em quedo per aquí amb el teu permí.

Mercè ha dit...

Eva, aconseguir les quatre barres és complicat, però igualment té una pinta taaan bona! I a banda que la combinació d'ingredients és boníssima!
Petons!

Pebbles ha dit...

El muntatge sí que el vaig fer amb les quatre barres però conforme llevava va anar perdent la forma. Espero aconseguir-ho una altre vegada.
Petons a tots!!!

bojosperlacuina ha dit...

Què curiós! No l'havia vist mai, aquest pa.