diumenge, 18 d’abril de 2010

Quiche amb verdures, formatge de cabra i anxoves

Al curs de cuina vam fer aquest plat, ensenyar-nos a fer la pasta brisa i després de veure com es fa em vaig decidir a provar-ho, encara que havia escoltat a dir moltes vegades que és molt senzill no ho havia provat mai. Aquí teniu el resultat.



Ingredients:
Pasta brisa:
- 200 gr. de farina
- 1 culleradeta de cafè de sucre llustre
- 1 de sal
- 90 gr. de mantega
- 1 rovell d’ou
- 1 culleradeta de suc de llimona4-5 cullerades d’aigua


Farcit:
- 1 ceba
- 2 tomàquets
- 1 albergínia
- 1 carbassó
- 100 gr. de formatge de cabra
- 50 gr. d’olives negres d’Aragó
- 2 ous
- 3 dl de nata líquida ( o llet evaporada)
- 6 filets d’anxoves
- Sal i pebre


Preparació:

Pasta brisa:
Tamiseu la farina en un bol i formeu un volcà. A dins afegiu el sucre, la sal i la mantega tallada a trossos. Treballeu-lo fins que la mantega quedi totalment barrejada amb la farina. Aboqueu-ho al marbre i afegiu el rovell junt amb el suc de la llimona i una cullerada d’aigua. Vigileu de no treballar molt la massa, només fins que absorbeixi el líquid. Aneu incorporant la resta de l’aigua cullerada a cullerada fins que pugueu fer una bola. Brisar 4 o 5 vegades i deixeu-la reposar 5 minuts. Estireu la pasta i folreu un motlle d’uns 28 cm de diàmetre. Punxeu la base amb una forquilla i deixeu-la reposar durant una mitja hora dins el frigorífic.
Farcit:

Prepareu totes les verdures:
Pelar la ceba i lamileu-la, reserveu-la. Traieu les llavors al tomàquet i lamineu-lo, reserveu-lo. Agafeu l’albergínia, renteu-la, peleu-la deixant tires de pell, talleu-la fineta. Amb el carbassó feu el mateix. Quan ho tingueu tot poseu un cassó de fons gruixut amb una mica d’oli, poseu la ceba i sofregiu-la, quan comenci a enrossir-se afegiu el tomàquet deixeu-lo coure una mica i afegiu-li l’albergínia i per últim el carbassó. Quan estiguin cuites les verdures li afegiu la sal i el pebre i reserveu. Esmicoleu el formatge de cabra. Desosseu les olives i piqueu-les petitones. Alhora escalfeu la nata líquida, quan estigui calenta la barregeu amb els ous batuts, la sal i el pebre.
Acabat:
Coure la pasta sense res dins. Escalfeu el forn a 180º C durant 10 minuts. Retirar-la del forn i afegiu-li les verdures ,el formatge i les olives. Per últim aboqueu la barreja dels ous i coure-ho dins el forn durant 20 minuts més. Ho retireu del forn i li afegiu les anxoves, el torneu al forn i el deixeu coure 5 minuts més. I ja la teniu.

divendres, 9 d’abril de 2010

MONA DE PASQUA: SACHER AMB MELMELADA I TRUFA

Bé aquí teniu la mona que he fet aquest any. Aquesta recepta ens la va fer la Marta a l'escola l'ultim dia. A la capa de cobertura no m'ha quedat del tot llisa. Espero que la propera vegada em surti millor.


Ingredients:

Per el pa de pessic:

- 110 g de mantega
- 90 g de sucre llustre
- 5 rovells d’ou
- 90 g de xocolata de cobertura negra5 clares d’ou

Trufa:

- 250 g de nata per a muntar
- 100 g de xocolata de cobertura
- 65 g de sucre

Glaça:

- 50 cc d’aigua
- 50 g de sucre
- 200 g de xocolata de cobertura100 g de mantega

Pel farcit:
- ¼ kg de melmelada de fruits vermells

Per adornar:
- Ous de xocolata o qualsevol ninot per decorar.
Preparació:

Del pa de pessic :

Escalfeu prèviament el forn a 180º.
Heu de fondre la mantega a temperatura baixa. Treballeu els rovells d’ou amb els 90 g de sucre llustre, afegir la mantega i seguidament la xocolata fosa (al bany maria o al microones).
Munteu les clares a punt de neu amb una mica de sal. Després afegiu els 30 g de sucre llustre, en forma de pluja i barregeu molt suaument amb la preparació anterior.
Incorporeu finalment la farina tamisada junt amb el llevat (fer-ho a mà per evitar que baixi molt la massa).
Poseu tota la massa dins un motlle d’uns 24 cm, prèviament untat amb mantega i folrat amb paper vegetal. Coure a 180º durant uns 35 o 40 minuts.
De la trufa:

Munteu la nata i afegir el sucre. Barregeu una petita part de la nata amb la xocolata fosa (al bany maria o al microones) i afegiu la resta de la nata perquè quedi tot com una crema.

De la glaça:

Prepareu un almívar amb l’aigua i el sucre.
Foneu la xocolata junt amb la mantega al bany maria (o al microones) i afegiu l’almívar barrejant-ho bé per obtindre una textura cremosa.

I el Muntatge:

Talleu el pa de pessic en tres capes. Opcionalment, el podeu emborratxar amb licor o almívar.
Ompliu cada capa amb una part de melmelada i al damunt la trufa i el tapeu.
Acabeu amb una capa de trufa i el banyeu amb la glaça. Per últim decorar amb els ous de xocolata o el que tingueu.
Bon profit!!

dilluns, 5 d’abril de 2010

CARQUINYOLIS

El dimecres passat vaig assistir a la classe de la Mireia Carbó, que ja tenia ganes perquè entre unes coses i altres feia un any que no havia anat. I com sempre els seus plats una delicia pels nostres paladars. Aquí teniu la recepta dels carquinyolis, que han sigut tot un èxit a casa.





Ingredients:

- 100 gr. d'ametlles crues amb pell
- 175 gr. de farina
- 100 gr. de sucre
- 1 ou
- Ratlladura de pell de llimona ben fina
- 1 culleradeta de llevat en pols

Preparació:

Posar en remull les ametlles crues, amb 10 o 15 minuts en tindrem suficient.

En un bol, i amb l'ajut de les baretes elèctriques, barrejar l'ou amb el sucre i la ratlladura de pell de llimona. Quan hagi agafat volum afegir-hi la farina i el llevat. Ha de quedar com grumolls. Afegir-hi les ametlles, no cal escórrer-les massa, i barrejar, ara si, amb les mans. Si veieu que queda massa sec (hi ha de quedar una mica) afegiu aigua tot esquitxant-la.
Partir la massa en dos i fer, sobre una safata per anar al forn, dos cilindres grans. Posar al forn a 180ºC durant uns 15 minuts, quan comencin a agafar color.
Treure-les i tallar els carquinyolis al biaix, posar-los en la safata un altre cop i al forn! Uns 5 minuts més.
Espero que us agradi.